top of page

ADHD-coaching

Har du nyligen fått diagnosen ADHD, misstänker att du har det eller hjälper du någon som har det?

 

Som med alla saker kan ökad förståelse och medvetenhet göra stor skillnad för de som drabbas och de som vill hjälpa dem. Med hjälp av MI (Motiverande samtal) som samtalsmetod hjälper jag dig att tydliggöra var du är nu, var du vill vara i livet och hur du täpper till den klyftan.

Coaching kan också hjälpa till att ta itu med några av de motstridiga känslor som kan finnas om du har fått din första diagnos som vuxen snarare än som barn. Tillsammans kommer vi att utforska dina dolda styrkor och tittar på vad som fungerar och inte för dig när det kommer till din ADHD. Därifrån kan vi hjälpa dig att bygga strukturer, färdigheter och strategier så att du kan hantera dina utmaningar mer effektivt.

Skola, arbete & hem

* Prokrastinering / skjuta upp

* Tidsplanering

* Prioritering

* Planering och organisering

* Struktur / rutin 

* Lär dig single-tasking

* Dra nytta av ditt hyperfokus

Personlig utveckling

* Erkänna styrkor

* Självmedkänsla

* Ändra berättelsen om sig själv

* Självkänsla

* Fira vinster

* Upptäck värderingar

* Långsiktiga tillväxtmål

* Emotionell reglering / RSD

Finansiell

* Budgetering

* Impulsiva utgifter

* Planera för besparingar 

* Uppsatta mål 

Relationer

* Impulsivitet

* Gränssättning

* Kommunikationsfärdigheter

* Emotionell reglering

Hälsa

* Sömnvanor

* Matvanor

* Träning

* Återhämtning

* Stresshantering

* Ångest 

* Trötthet

Head shape and colorful cubes as a symbol of neurodiversity or creativity..jpg

ADHD

Termen "neurodivergent" beskriver människor vars hjärnskillnader påverkar hur deras hjärna fungerar. Det betyder att de har olika styrkor och utmaningar än människor vars hjärnor inte har dessa skillnader. Ett av de vanligaste tillstånden bland neurodivergenta är ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Detta kan kännetecknas av ouppmärksamhet, hyperaktivitet, impulsivitet, koncentrationssvårigheter och svårigheter att följa instruktioner och utföra uppgifter. Även om det verkar vara vanligare hos män, är kvinnor tyvärr ofta underdiagnostiserade eller feldiagnostiserade på grund av skillnader i symtom. Om du hade lindrigare ADHD-symtom under barndomen och inte fick diagnosen, kan vuxenlivets krav och ansvar förstärka dina symtom. Vissa symtom från barndomens ADHD kan också förändras hos vuxna. Hyperaktivitet kan till exempel se ut som rastlöshet eller att man lätt blir uttråkad och tar onödiga risker som vuxen. Det är viktigt att förstå att ADHD inte är en sjukdom och har inget med intelligens att göra. Enligt forskning finns biologiska orsaker till ADHD och att det till stor del är ärftligt.

Kopplingen mellan Tarm-hjärnaxeln, kronisk inflammation och ADHD

Forskning från bl.a. Karolinska institutet och Oxford University visar att det finns en koppling mellan tarm-hjärnaxeln och ADHD. Det finns resultat som tyder på att obalanser i tarmens mikrobiota kan påverka hjärnans funktion och bidra till symtom som är förknippade med ADHD. Studier har också visat att förändringar i tarm-hjärnaxeln, inklusive inflammation i tarmen och förändringar i tarmens permeabilitet (läckande tarm), kan vara relaterade till ADHD. Personer med ADHD, både vuxna och barn, har ofta en annorlunda mikrobiell profil jämfört med de som inte har ADHD. Denna obalans, som kallas dysbios, kan påverka produktionen av signalsubstanser, regleringen av immunsystemet och hjärnfunktionen som helhet. En viktig signalsubstans som påverkas av tarmbakterierna är dopamin, som är avgörande för uppmärksamhet och beteendereglering. Även om det finns många faktorer som påverkar dopamin, kan dysbios leda till minskad produktion av dopamin, vilket potentiellt kan förvärra ADHD-symtom. I en hälsosam tarmmikrobiota producerar bakterierna kortkedjiga fettsyror (SCFAs), som är viktiga för hjärnhälsa och funktion. SCFAs spelar en roll för att upprätthålla blod-hjärnbarriären, vilket hjälper till att skydda hjärnan från skadliga ämnen. När det finns dysbios i tarmen kan produktionen av SCFAs störas, vilket kan påverka blod-hjärnbarriären och hjärnfunktionen. Kronisk inflammation är en annan viktig faktor i sambandet mellan tarm-hjärna och ADHD. Dysbios kan utlösa en immunreaktion som frisätter pro-inflammatoriska ämnen som kallas cytokiner. Dessa cytokiner kan passera blod-hjärnbarriären och orsaka neuroinflammation, vilket är inflammation i hjärnan. Hos personer med ADHD kan förhöjd neuroinflammation göra det svårare att hantera symtom som bristande uppmärksamhet, överaktivitet och impulsivitet.

Preteen girl hands holding intestine shape, healthy bowel digestion, leaky gut, probiotic

Stress och ADHD

Stress är en betydande faktor som kan påverka både ADHD-symptom och tarmhälsa. Precis som dåliga matval och alkohol kan stress också förändra sammansättningen av tarmens mikrobiom, öka läckande tarm och främja inflammation. Om vi ser det från ett annat perspektiv vet vi också att tarmdysbios kan påverka hjärnan och effektiviteten i din stressrespons. Att inkludera stresshanteringstekniker, som mindfulness, meditation och regelbunden motion, kan gynna både tarmhälsa och hanteringen av ADHD-symtom.

Uma Health
bottom of page